Przewodnik dla biegaczy
Dietetyczka Marie Farag radzi, co powinniśmy jeść na kolację dzień przed wyścigiem.
Chociaż wielu biegaczy stawia na kolację wysokowęglowodanową, kluczem jest zachowanie ogólnego balansu składników odżywczych.
Spożycie odpowiedniej ilości mikroelementów pomaga zapewnić sportowcom fundamentalne zdrowie. Ze względu na współczesne techniki hodowli zwierząt i uprawę roślin, jedzenie nie zawsze jest pełnowartościowe. Owoce i warzywa są zwykle zbierane jeszcze przed tym, aż dojrzeją, co sprawia że zawierają mniejszą dawkę witamin. Zażywając jedną saszetkę Totum Sport dziennie zapewniasz sobie pełen zestaw minerałów i pierwiastków śladowych w odpowiednich proporcjach. Dzięki temu wzmacniasz swój układ odpornościowy i budujesz zdrowe ciało.
Sportowcy spalają większą ilość mikroelementów niż przeciętny człowiek, co oznacza, że dostarczenie odpowiedniej ilości składników odżywczych jest bardzo ważne. Kiedy żywność jest przekształcana w energię i przechodzi przez procesy enzymatyczne, potrzebne są minerały, jak selen, siarka czy miedź. Odpowiednie odżywianie komórkowe pozwala osiągnąć optymalną wydajność organizmu, poprzez przyswojenie odpowiedniej ilości makroskładników. Ważne jest również odpowiednie nawodnienie. Minerały i pierwiastki śladowe zawarte w Totum Sport zwiększają nawodnienie . Sód pozwala nerkom na wchłonięcie większej ilości wody. Odpowiednio skonstruowany posiłek przed treningiem czy zawodami powinien zawierać źródło węglowodanów, białka, jak również zdrowe tłuszcze i dużą ilość warzyw. Przedstawiamy dwie propozycje zdrowych smacznych dań:
Sałatka z komosą ryżową
-ugotuj 60 g komosy
-ugotuj na parze 60 g zielonego groszku i 80 g posiekanych brokułów. Gotuj przez 4 minuty
-zetrzyj jednego buraka
-zmieszaj wszystkie składniki i gotowe!
-Serwuj ze źródłem białka np. filetem z dorsza, z kurczakiem, lub kozim serem-Dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek i skrop sokiem z cytryny
Łosoś Cajun
-ugotuj 60 g zielonej soczewicy lub upiecz w piekarniku 1 słodkiego ziemniaka (piecz przez 50 minut)
-Upiecz 1 fileta z łososia z1 łyżeczką przyprawy Cajun . Piecz przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.
-Ugotuj na parze 80 g posiekanych brokułów i 50 g szpinaku
Najnowsze komentarze