Idealne do wypróbowania po porannym treningu:

PUDDING CHIA

Przygotuj pudding rano, włóż go do torby na siłownię i zjedz od razu po treningu!

Składniki:

-30 g nasion chia

-1 łyżka płatków owsianych

-250 ml dowolnego mleka roślinnego (migdałowe/owsiane/sojowe..)

-2 łyżki kakao

-2 łyżki migdałów

-mrożone truskawki lub maliny

Wskazówki:

1. Dodaj nasiona chia, płatki owsiane i kakao do szczelnie zamykanego pudełka lub słoika

2. Dodaj mleko roślinne i mieszaj dokładnie przez 30 sekund, aby zapobiec sklejeniu się nasionek chia

3. Wymieszane składniki wstaw na noc do lodówki lub od razu zabierz je ze sobą

4. Na koniec ozdób migdałami (lub innymi orzechami)

5. Dodaj maliny/truskawki lub inne ulubione owoce

Świetne na lunch lub obiad:

CURRY Z KREWETKAMI:

Składniki:

-2 cukinie

-1 czerwona papryka

-1 łyżka pasty curry

-2 ząbki czosnku (rozdrobnione/drobno posiekane)

-1 papryczka chili pokrojona w drobne plasterki

-2 łyżki oranego i zmielonego imbiru

-szczypta cynamonu

-400 ml mleka kokosowego

-sok wyciśnięty z 1 limonki

-2 łyżki wywaru rybnego

-1 paczka mrożonych krewetek (około 200g)

-połowa główki brokuła lub kalafiora

Wskazówki:

  1. Pokrój cukinię w drobna kostkę i paprykę w cienkie paski
  2. Delikatnie podsmażaj imbir, chilli i czosnek z pastą curry przez 2 minuty
  3. Dodaj mleko kokosowe, sok z limonki i sos rybny. Mieszając doprowadź do wrzenia.
  4. Gotuj przez 15 minut
  5. Dodaj cukinię i czerwony pieprz. Podsmażaj na średnim ogniu przez 10 minut.
  6. Dodaj krewetki na ostatnie 4 minuty gotowania
  7. Tymczasem pokrój kalafiora lub brokuła w różyczki. Gotuj na parze przez 6 minut
  8. Podaj curry z kalafiorem lub brokułem. Udekoruj danie kolendrą

SZASZŁYKI Z JAGNIĘCINĄ

Marynata:

-2 łyżki posiekanej natki pietruszki

-2 łyżki oliwy z oliwek

-sok z połowy limonki

-1 ząbek czosnku – rozdrobniony/drobno posiekany

-sól

-pieprz

Szaszłyki jagnięce:

-800 g jagnięciny pokrojonej w kawałki

-1 papryka czerwona, pokrojona w plastry

-1 cukinia pokrojona w plastry

-1 cebula pokrojona w plastry

Sałatka:

-połowa główki sałaty

-1/4 pokrojonego w drobne kostki ogórka

-1 pęczek kolendry, posiekane liście

-3 łyżki orzechów nerkowca

-2 łyżki stołowe nasion słonecznika

-2 łyżki oliwy z oliwek

Wskazówki:

  1. Wymieszaj najpierw wszystkie składniki marynaty
  2. Marynatę wymieszaj z jagnięciną, pieprzem, papryką, cukinią i cebulą w misce. Marynuj całą noc.
  3. Napij na patyczki lub szpikulce i grilluj przez około 8 minut, obracając co 2 minuty
  4. Posiekaj sałatę i wymieszaj z ogórkiem, kolendrą i cebulą
  5. Podawaj razem, udekoruj orzechami i oliwą z oliwek

*Jagnięcinę można zastąpić kurczakiem/łososiem lub serem halloumi